loading

Brzopletost

Brzopletost

Sindrom brzopletosti je poremećaj tečnosti čiji su segmenti konverzacije u govornikovom prirodnom jeziku zamjećeni kao prebrzi, neregularni, ili oboje. Osim toga, ti segmenti brzog i/ili neregularnog govora moraju biti popraćeni jednim ili više simptoma:

- pretjeranim 'normalnim' netečnostima
(npr. ponavljanje riječi: Jesi, jesi li dobro?,  ponavljanje rečenica: Gdje idemo, gdje idemo?, ponavljanje fraza: U pravu si, u pravu si.,  ispravljanja: Jesam, ovoga nisam napisao zadaću...)
​- pretjeranim izostavljanjem ili krivim izgovaranjem slogova (npr. Bumara ima crne točkice., Lokonotiva je plave boje...)
​- abnormalnim stankama, stresnim slogovima ili govornim ritmom (Jučer smo____bili u gradu., Daj, Daj mi to!...)

 

Sindrom brzopletosti obilježen je različitom simptomatologijom koja često ovisi o prisutnosti dodatnih poremećaja.
Vrlo rijetko se sindrom brzopletosti javlja samostalno te često koegzistira s drugim poremećajima i to najčešće s mucanjem.

 

Glavni logopedski ciljevi u terapiji brzopletosti:

  • usporavanje govorne brzine
  • nadgledanje vlastitog govora
  • precizna artikulacija
  • organizirani jezični izričaj
  • interakcija sa slušateljem
  • poboljšanje prirodnosti govora
  • rad na smanjenju broja netečnosti u govoru

.

Logopedske usluge

Logopedski kabinet Verbum sanum provodi dijagnostiku, terapiju i savjetovanje djece i odraslih s jezično - govornim i komunikacijskim poremećajima. Osnovni cilj je pružanje kvalitetne, temeljite i profesionalne usluge koja je osmišljena za svakoga posebno. Svakom djetetu i osobi pristupamo individualno te kontinuirano pratimo rad i napredak kako bi postigli što bolje rezultate.

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete