loading

Poremećaji iz spektra autizma

Poremećaji iz spektra autizma

Poremećaj iz spektra autizma je razvojni poremećaj koji se javlja u djetinjstvu, većinom u prve tri godine života, a traje cijeli život.
Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica, a sindrom je prvi put spomenut 1943. godine.
Termin spektar upućuje na široku sliku poremećaja, odnosno različitu manifestaciju teškoća kod različitih osoba ovisno o prisutstvu intelektualnih ili jezičnih teškoća te genetičkih ili okolinskih čimbenika koji pridonose poremećaju. Govor djece s PSA–om, ukoliko je prisutan, svodi se na konkretno. Ako djetetu dajemo izbor (npr. Želiš li bombon ili čokoladu?) ono izabire zadnje od ponuđenog umjesto onoga što želi (eholalije).

 

Sindrom se odnosi na široki spektar neurorazvojnih poremećaja koji imaju tri osnovne značajke:

  • oštećenje ili poremećaj u području socijalnih interakcija
  • teškoće u području verbalne i neverbalne komunikacije
  • prisutnost suženih i repetitivnih, ponavljajućih oblika ponašanja
     

Neki od simptoma poremećaja iz spektra autizma su:

  • nedostatak emocionalnog odgovora prema ljudima i stvarima (nedostatak socijalne interakcije)
  • nedostatak verbalne i neverbalne interakcije
  • čudni pokreti, povlačenje u sebe
  • eholalije i stereotipije

Prevencija, rano otkrivanje i tretman veliki su izazov za stručnjake i istraživače jer sve navedene karakteristike osoba s autizmom koje ih čine drugačijima od prosječne populacije u suprotnosti su s njihovim fizičkim izgledom koji po ničemu nije drugačiji od svih ostalih ljudi.
 

Logopedske usluge

Logopedski kabinet Verbum sanum provodi dijagnostiku, terapiju i savjetovanje djece i odraslih s jezično - govornim i komunikacijskim poremećajima. Osnovni cilj je pružanje kvalitetne, temeljite i profesionalne usluge koja je osmišljena za svakoga posebno. Svakom djetetu i osobi pristupamo individualno te kontinuirano pratimo rad i napredak kako bi postigli što bolje rezultate.

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete