loading

Blog

Najčešće korištene slikovnice u kabinetu  ,,Verbum sanum“
2022
12rujna

Najčešće korištene slikovnice u kabinetu ,,Verbum sanum“

Najčešće korištene slikovnice u kabinetu  ,,Verbum sanum“

 

„Ako želite da vam djeca budu inteligentna, čitajte im bajke.
Ako želite da vam djeca budu jako inteligentna, čitajte im još bajki.“

– Albert Einstein

 

Važnost čitanja slikovnica djeci je višestruka. Obogaćuje se djetetov rječnik te vještina aktivnog slušanja i opažanja. Osim toga, potiče se kreativnost i razvija pamćenje, a dijete ima priliku započeti razgovor o događajima i temama koje se u slikovnicama obrađuju. Dijete uči o emocijama, dobrim i lošim postupcima te razvija samostalno kritičko razmišljanje i logično zaključivanje.
Slikovnice nisu rezervirane samo za djecu vrtićke i predškolske dobi već se preporučuje s djecom nastaviti čitati slikovnice i kroz niže razrede osnovne škole.
Izbor slikovnica je širok, ali ipak imamo neke favorite koji su uvijek dobra ideja za čitanje:

Pino slikovnice
Pino slikovnice u kojima glavni junak Pino i njegova vesela obitelj proživljavaju razne zgode, osmišljene su od strane logopeda. Vrlo su jasno i temeljito razrađene na način da potiču jezični i govorni razvoj kod djece. 'Pino uči govoriti', 'Pino uči prve riječi', 'Pino sastavlja rečenice' i 'Pino na ljetovanju' samo su neki od naslova koji su postali omiljeni brojnoj djeci. Tvrdo ukoričene, jasnih ilustracija i s iznimno korisnim edukativnim predgovorom izbor su koji oduševljava djecu, ali i njihove roditelje.

Slikovnice o Petri
Slikovnice o Petri kao što su 'Petra govori ružne riječi', ' Petra ne želi ići u malu školu', 'Petra kuha', 'Petra je ljubomorna' potiču cjelokupni socio-emocionalni i kognitivni razvoj djeteta. Istaknute su važnosti prijateljstva i empatije. Slikovnice su zanimljive i dinamične te često opisuju situacije i osjećaje koji se često pojavljuju kod djece. Kroz ove slikovnice djeci se nastoji prikazati kako se njihovi 'veliki problemi' na jednostavan način mogu ublažiti i riješiti.

Slikovnice o Medi Bruni
Slikovnice o Medi Bruni kriju posebna iznenađenja – prozorčiće za otvaranje te mehanizme za pokretanje i izvlačenje koji služe za razvoj fine motorike. Slikovnica je interaktivna i zabavna. Djeci donosi pozitivnu dozu napetosti i uzbuđenja te održava njihovu pažnju. Nerijetko djeca žele i više puta za redom čitati Medu Brunu što svakako govori o tome da su zaista primjerene ciljanom uzrastu.

 Slikovnice Miffy
Slikovnice Miffy krasi njihova jednostavnost. Miffy je simpatična, jednostavna i zabavna, baš kao i njezine avanture. Ove slikovnice karakteriziraju jednostavne slike jarkih boja koje privlače dječju pažnju. Tekst je pisan u rimi i kao takav se lako pamti. Slikovnicama o Miffy obogaćuje se dječji rječnik. One su malene, četvrtastog oblika i čvrstih korica te lako stanu u sitne dječje ruke. Iz slikovica o Miffy djeca uče o pojmu količine, bojama, nazivima životinja i brojim drugim korisnim pojmovima.

Nadamo se da će Vam neki od ovih prijedloga barem malo olakšati potragu za vašim omiljenim slikovnicama te da će se upravo neke od gore spomenutih naći na vašim policama.   

Povezani blogovi

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete