loading

Blog

 VAŽNOST ČITANJA DJETETU
2019
05prosinca

VAŽNOST ČITANJA DJETETU

 

Brojna istraživanja su dokazala da čitanje djetetu pospješuje njegov kognitivni, emocionalni, socijalni i jezično, govorni razvoj.

Roditelji, bake i djedovi te starija braća i sestre trebaju nastojati što više čitati djetetu.

Čitanje treba postati dnevna rutina kao i ostale svakodnevne rutine kroz koje dijete prolazi (hranjenje, igra, spavanje…).

 

Jednostavni savjeti i dobrobiti čitanja djetetu:

1.      Čitajte djetetu svaki dan.
Iako svi vodimo ubrzan način života i stalno negdje žurimo, izdvojite u danu barem 15 minuta za čitanje djetetu. Vremenski nije puno, a djetetu znači mnogo!

2.      Čitanjem pobuđujemo djetetovu maštu i kreativnost te potičemo dijete da zamišlja mjesta i likove iz priča, stvarne i nestvarne događaje, prirodu, životinjski i biljni svijet…

3.      Kod malih beba čitanje djeluje na način da ih glas roditelja umiruje te stječu nova iskustva slušajući zvukove različitih tonova, visine i jačine.

4.      Važno je držati slikovnicu ispred djeteta dok mu čitamo kako bi dijete moglo pratiti slike i tekst. Dijete trebamo poticati da odgovara na pitanja o priči, ali i da samo postavlja pitanja. Na taj način se razvija radoznalost kod djeteta.

5.      Nakon što pročitate priču, komentirajte i razgovarajte s djetetom o tome što se dogodilo u priči. Potičite dijete da samo prepriča priču.

6.      Objasnite djetetu nepoznate riječi koje se pojavljuju u priči kako bi u potpunosti razumjelo pročitano.

7.       Odaberite slikovnice koje imaju lijepe i jasne ilustracije koje prate slijed događaja i koje su shvatljive djetetu.

8.      Čitanjem bogatimo djetetov rječnik.

9.      Pročitajte istu priču više puta jer na taj način razvijamo pamćenje kod djeteta, ali i održavanje koncentracije.

10.   Dopustite djetetu da odabere koju knjigu ćete čitati, dopustite mu da drži knjigu i okreće stranice jer će na taj način cijelo iskustvo čitanja postati još zanimljivije i uzbudljivije.

 

Povezani blogovi

Dvojezičnost
2020
10ruj

Dvojezičnost

Dvojezičnost   Postoje dvije vrste dvojezičnosti. Simultana dvojezičnost -  kada dijete usvaja oba jezika od rođenja ili ako je drugi...
Saznajte više

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija