loading

Blog

 Što najviše utječe na uspješnost logopedske terapije?
2020
15veljače

Što najviše utječe na uspješnost logopedske terapije?

 

Što najviše utječe na uspješnost logopedske terapije?

Na samu uspješnost logopedske terapije utječu brojni čimbenici. Od samih uzroka i složenosti poremećaja do anatomije govornih organa i djetetove pažnje.Važno je imati na umu da je svaka logopedska terapija drugačija te je individualno osmišljena za svako dijete.
Ovdje su navedeni neki od najvažnijih čimbenika uspješnosti logopedske terapije:

Redovitost i dinamika dolazaka
Izuzetno je važno da dijete kontinuirano pohađa logopedsku terapiju kako bi se ostvarili željeni terapeutski ciljevi. Rijetkim dolascima te isprekidanom terapijom dijete će sporije i teže postići vidljive rezultate. Kao i kod većine vještina koje se 'uvježbavaju' (npr. sport, učenje stranog jezika, ples...) i kod pohađanja logopedske terapije važno je da roditelji i djeca budu vrijedni, uporni i dosljedni.

Provođenje logopedskih vježbi kod kuće
Roditelji trebaju biti svjesni da provođenje vježbi 1- 2 tjedno samo kod logopeda nije dovoljno kako bi dijete napredovalo. Potrebno je vježbati kod kuće prema uputama logopeda i zadanim vježbama da dijete što bolje utvrdi i usvoji naučeno. Isto tako, važno je da se vježbe odrade kvalitetno, kada je dijete odmorno i voljno za rad. Treba izbjegavati provođenje vježbi ukoliko je dijete umorno ili neraspoloženo jer tada najčešće nisu dovoljno učinkovite.

Vrijeme započinjanja logopedske terapije
Bitno je da se s logopedskom terapijom krene na vrijeme. Ovisno o kojoj poteškoći je riječ, postoji određena dob u kojoj se simptomi mogu u većoj ili manjoj mjeri otkloniti i/ili ublažiti.
Isto tako, nikada nije kasno za započeti logopedsku terapiju, ukoliko je ona potrebna. Znamo svi poznatu izreku: „Bolje ikad, nego nikad“ Međutim, u tom slučaju treba biti svjestan okolnosti i postaviti realna očekivanja i ciljeve vezane za uspješnost i trajanje logopedske terapije.

Motiviranost i suradnja između djeteta i terapeuta
Dijete je prije svega dijete i svako dijete je drugačije. Neka djeca su zaigrana i vrckasta, neka sramežljiva i plaha, neka su po prirodi sklona radnim navikama, a neka su u šarenom svijetu mašte. Važno je da mi logopedi pokušamo u dovoljnoj mjeri zainteresirati dijete za terapiju te da nastojimo pronaći najbolji način kako pristupiti svakom djetetu posebno. Suradnja između djeteta i terapeuta je najčešće ono što najviše utječe na motiviranost djeteta. Važno je ne zaboraviti da trebamo stalno hrabriti i poticati dijete kako bi se ono pokazalo u najboljem svjetlu. 

Povezani blogovi

Dvojezičnost
2020
10ruj

Dvojezičnost

Dvojezičnost   Postoje dvije vrste dvojezičnosti. Simultana dvojezičnost -  kada dijete usvaja oba jezika od rođenja ili ako je drugi...
Saznajte više

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete