loading

Blog

Kako pripremiti dijete za prvi odlazak logopedu?
2020
14siječnja

Kako pripremiti dijete za prvi odlazak logopedu?

 

Kako pripremiti dijete za prvi odlazak logopedu?

U trenutku kada postanete svjesni da Vaše dijete treba pomoć logopeda, vrlo je važno pripremiti dijete, ali i sebe za prvi odlazak logopedu. Naravno, važno je napomenuti da način na koji ćete to učiniti ovisi o djetetovoj dobi i socioemocionalnoj zrelosti. U malim glavicama često se vrti bezbroj pitanja koja ostaju bez jasnog odgovora. Pojedinoj djeci upravo to iščekivanje nepoznatog predstavlja stres i nelagodu. Ključno je da Vi kao roditelji ne budete zabrinuti i ne postavljate previsoka očekivanja od svog djeteta prilikom prvog odlaska logopedu. Dopustite djetetu da bude ono što jest i na taj način ćete mu najviše pomoći.

 

NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA:

1.      Kada je riječ o mlađoj djeci, prilikom prvog dolaska važno je da s njima budu roditelji/skrbnici, odnosno netko s kime je dijete povezano i uz koga se osjeća sigurno i voljeno.

2.      Treba obratiti pozornost na to da često prisutnost previše osoba u isto vrijeme u prostoriji (braća i sestre, bake i djedovi) odvlači djetetovu pažnju.  

3.      Roditelji trebaju napomenuti logopedu ako njihovo dijete ima strah od nečega. To mogu biti igračke (npr. klaun), strah od životinja, jakih zvukova, strah od liječnika, stomatologa i slično. Tada će logoped dodatno prilagoditi svoja sredstva za rad i pristup djetetu kako bi se ono osjećalo što sigurnije i ugodnije.

4.      Iznimno je bitno da roditelji ne odgovaraju umjesto djeteta i/ili mu pomažu tijekom logopedske procjene. Važno je da dijete pokaže ono što zna i može jer je jedino tako logopedska procjena vjerodostojna i valjana.

5.      Roditelji ne trebaju uvjetovati i/ili ucjenjivati dijete (npr. „Ako budeš dobar kod logopeda, ići ćemo u kino.“, „Ako ne odgovoriš na pitanje, nema crtića“, „Ako se ne ponašaš lijepo kod logopeda bit ćeš u kazni.“…). U tom slučaju dijete povezuje odlazak logopedu s nečim negativnim, kao nešto teško i mjesto gdje nevoljko odlazi. 

6.      Roditelji trebaju djetetu objasniti da kod logopeda „ništa ne boli“ te da je to mjesto gdje se priča, igra, crta, čita, piše i logoped se jako veseli što će ga upoznati.

7.      Ukoliko je posjeduju, potrebno je ponijeti svu postojeću dokumentaciju ostalih stručnjaka (psiholog, neuropedijatar, edukacijski rehabilitator, audiolog…).

8.      Ovisno o problematici o kojoj se radi roditelji trebaju ponijeti sve što logopedu može pomoći tijekom procjene (video snimak, crteže, bilježnice kod školaraca…).
 

I zadnje, ali ne i manje bitno.
Dragi prinčevi i princeze, vaše logopedice vas uvijek čekaju s najvećim osmijehom i  velikim srcem punim ljubavi i strpljenja ?

 

 

Povezani blogovi

Dvojezičnost
2020
10ruj

Dvojezičnost

Dvojezičnost   Postoje dvije vrste dvojezičnosti. Simultana dvojezičnost -  kada dijete usvaja oba jezika od rođenja ili ako je drugi...
Saznajte više

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija