loading

Blog

Kako pomoći djeci i odraslima koji mucaju i koji su brzopleti?
2018
29listopada

Kako pomoći djeci i odraslima koji mucaju i koji su brzopleti?

Vrlo je bitno procijeniti koji je nabolji način pristupanja djetetu i/ili osobi koja muca ili koja je brzopleta. Djeca i osobe koje mucaju često se označavaju kao zatvoreniji pojedinci koji se povlače u sebe te dobronamjerne kritike primaju k srcu, dok se brzopleta djeca i osobe često označavaju kao otvoreni, nepromišljeni i ishitreni pojedinci koji odbijaju slušati kritike drugih te nevoljko prihvaćaju tuđe savjete.

Naravno, ove karateristike se ne odnose na svu djecu i osobe koje mucaju ili koje su brzoplete, ali neke od tih osobina ipak trebamo imati na umu prilikom osmišljavanja pristupa i same terapije.

Kao što smo i naveli, s obzirom na različite simptome mucanja i brzopletosti, postoje i različiti terapijski pristupi kojima se ti simptomi mogu najučinkovitije ublažiti i/ili otkloniti.

- Djecu i osobe koje mucaju vrlo je bitno naučiti koristiti tehnike pomoću kojih će poboljšati svoje govorne sposobnosti. Na taj način ćemo im olakšati komunikaciju s roditeljima, vršnjacima, ali i nepoznatim osobama te ojačati samopouzdanje i vjeru u sebe.

- Djeca i osobe koje su brzoplete primarno trebaju osvijestiti svoje teškoće te shvatiti koja ponašanja im predstavljaju prepreku prema učinkovitoj komunikaciji. Bitno je da dijete nauči prepoznati kada ga sugovornik ne razumije jer će tada znati promijeniti i pospješiti svoju komunikaciju.

 

Povezani blogovi

Dvojezičnost
2020
10ruj

Dvojezičnost

Dvojezičnost   Postoje dvije vrste dvojezičnosti. Simultana dvojezičnost -  kada dijete usvaja oba jezika od rođenja ili ako je drugi...
Saznajte više

Testirajte svoje dijete

Ispunite obrazac - pošaljite nam ga putem e-maila i naši stručnjaci će Vam se u kratkom vremenskom periodu povratno javiti

Prijavite dijete